Analóg integrált áramkör full-custom tervezése kapacitív páratartalom érzékelő szenzor kiolvasásához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Takács Gábor
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Diplomatervezési feladatom egy kapacitív páratartalom érzékelő kiolvasó áramkörének megtervezése, melynek bemenete a szenzor kapacitása, kimenete pedig az ebből meghatározott relatív páratartalom digitálisan formában.

Ez egy komplex áramkör-tervezési feladat mely magában foglalja az érzékelő kapacitásának meghatározásához szükséges analóg integrált áramkör megtervezését, ezen áramkör fizikai tervének (layout) elkészítését és a digitalizáláshoz szükséges áramkör valamely HDL nyelven történő megtervezését.

Elsőként el kellett döntenem milyen módszerrel mérem meg a szenzor kapacitásának értékét és ehhez milyen analóg áramköri elemekre van szükség. Ezután következett az egyes részáramkörök megtervezése, a lehetséges hibaforrások meghatározása, majd ezek és a specifikációban előírtak alapján az áramkör optimalizálása és kiegészítése.

Ezt követően az optimalizált áramkör fizikai tervét készítettem el betartva a layout-tervezési szabályokat, melyek a gyártástechnológiai pontatlanságokból adódó hibák hatását hivatottak minimalizálni.

Végül verilog nyelv használatával megterveztem azt a digitális áramkört, mely az analóg áramkör kimeneti jelét mintavételezi, az információt digitális formában tárolja és soros kommunikációs protokollon keresztül továbbítja, valamint képes kijavítani az áramkör hibáinak egy részét, növelve ezzel a páratartalom meghatározásának pontosságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.