Anatómiai részek körülhatárolása (szívkontúr, rekeszív) mellkasröntgen felvételeken

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozatom célja egy olyan automatikus szegmentációs algoritmus ismertetése, amely képes digitális mellkasröntgen-felvételeken a szív árnyékának elkülönítésére. A pontos szegmentáció előfeltétele olyan magasabb szintű képfeldolgozó eljárásoknak, mint a szívárnyék kompenzációja, illetve az automatikus elváltozáskeresés a szív mögötti területen. Az anatómiai képződmények szegmentációja igen bonyolult feladat, mivel a szegmentálandó objektumok nagyfokú sokféleséget mutatnak, és az anatómiai határvonalak nem feltétlen esnek egybe a detektált élekkel.

A szívkontúr meghatározásánál a tüdő becsült körvonalából, valamint egy tanító eljárással elkészített egyszerű modellből indulok ki. A szív helyzetének megbecsléséhez a Hough transzformáció egy speciális változatát, a HNS algoritmust alkalmazom, majd a töredezett és zajos élképből iteratív szűrő eljárás segítségével egyetlen, zárt kontúrt állítok elő.

Az algoritmusom, bár nem oldja meg tökéletesen a kitűzött problémát, de javít a tanszéken eddig erre a célra kifejlesztett algoritmusok teljesítményén. A dolgozat végén több szempont szerint is értékelem az algoritmus teljesítményét, a JPRS adatbázis 150 tesztképét felhasználva.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.