AndEngine alapú élő háttereket támogató Android alkalmazás tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mobileszközök rohamos fejlődésével lehetővé vált, hogy a fejlesztők egyéb, kényelmi funkciókat is elérhetővé tegyenek alkalmazásaikban. A legelterjedtebb mobil operációs rendszeren, az Android-on 2.1 verzió óta lehet komplett OpenGL komponenst beállítani háttérként. Szakdolgozatomban ilyen háttérképeket készítek, amelyek dinamikus cseréjét egy segédalkalmazáson keresztül biztosítom. A megoldásomban csak egy Android élő háttér kerül regisztrálásra az operációs rendszerben, amely egyfajta tárolóként funkcionál az élő háttereknek, ezáltal biztosítva, hogy tetszőleges mennyiségű különböző háttér felépítésre kerülhet egyetlen Service komponensben. A segédalkalmazásban a felhasználó megtekintheti az összes hátteret mozgásban, mielőtt beállítaná valamelyiket. Bizonyos hátterek egyénre szabhatóak, tehát a leghátsó rétegek tetszőlegesen cserélhetőek egy galériából érkező vagy a kamera által készített képre.

A segédalkalmazásban az élő hátterek mellett statikus háttereket is elérhetővé teszek. Minden háttér leíró adatát a Parse felhőszolgáltatásából inicializálom. A statikus képek előnézete biztosított a felhasználó számára egy nagyítást és pásztázást támogató képernyőn. A hátterek lokálisan a kedvencek közé helyezhetőek, amely lista tartalma egy dedikált nézetben megtekinthető. Mindemellett, a statikus képeket háttérben cserélgető komponenst készítek, amellyel a napi friss tartalmat automatikusan biztosítom a felhasználónak.

Android 4.2 verziója óta lehetséges Daydream-et beállítani, amely a rendszer bizonyos tétlenséggel töltött ideje után automatikusan bekapcsol és egyfajta képernyővédőként szolgál. Szakdolgozatomban egy ilyen elemet is készítek, amely az összes statikus hátteret megjeleníti egymás után animálva. A felhasználó beállíthatja, hogy a képek mozogjanak-e Ken Burns effektet használva vagy statikusan jelenjenek meg.

Az egész alkalmazásba bevezetem a Google Analytics-et, amellyel a felhasználó mozgása az applikációban nyomon követhető, ami által a jövőben a rendszer továbbfejlesztése az aktuális igényekhez igazítható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.