Andorid készülékeken működő beltéri helymeghatározó rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Nagy István
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság egyre népszerűbbé válnak a beltéri pozicionáló rendszerek és a rájuk épülő alkalmazások. A területen végzett kutatások nagy része az utóbbi évtizedre tehető, de egy uralkodó standard kialakulása még várat magára. Emiatt ez a terület kifejezetten érdekes lehet kutatók és fejlesztők számára egyaránt.

Ezen diplomamunka célja egy beltéri pozicionáló rendszer tervezése és fejlesztése Android platformra. A rendszer célja, hogy szobaszintű pontosságot biztosítson a lehető legnagyobb stabilitással, egy meglévő infrastruktúrát felhasználva az átlag felhasználók által is elérhető eszközök számára.

A lefejlesztett rendszer a meglévő WLAN infrastruktúrára épít, és a location fingerprinting technológiát használja a felhasználók pozíciójának meghatározására. Egy Java szerverből valamint agy Androidra fejlesztett kliensből áll.

A diplomamunka bemutat egy körültekintően megtervezett rendszert, amely több különálló komponensből áll. A komponensek hatékonyan működnek együtt a célok elérése érdekében. A rendszer tervezése és kialakítása során nagy hangsúlyt fektettem az adaptivitásra és a pozícionálás skálázhatóságára.

Az elvégzett empirikus tesztek pozitívak, a rendszer képes a szobaszintű pontosságot nagy stabilitással biztosítani. Az eredmények még kevésbé kedvező körülmények esetén is megfelelőek. A kliens oldali aggregáció ötlete ezen esetek javítására sikeresen alkalmazható.

A kész rendszer kiváló alapként szolgál helyfüggő szolgáltatások számára, de önálló beltéri pozícionáló rendszerként is megállja a helyét. A tervezés és tesztelés során nyert és bemutatott tapasztalatok más fejlesztők számára is hasznosak lehetnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.