Android alapú elosztott szavazó alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Kommunikációnk eszközeként, mind a magán, mind a vállalati szférában egyre többet használjuk az Internetet, mert nagy fizikai távolságokat képes gyorsan és költséghatékonyan áthidalni. Egyre fejlettebb mobilkészüléken már szinte minden üzenettovábbításra alkalmas szolgáltatás elérhető. Ezen szolgáltatások viszont a szervereik megbízhatóságára támaszkodnak, maga az eszköz csak vékony kliensként funkcionál használatuk során.

Android operációs rendszerrel egyre több beágyazott számítógép rendelkezik. Főként mobiltelefonokon és táblagépeken található meg. Terjeszkedik a divatkiegészítők világába (okosórák és okosszemüvegek), Televízió készülékekre és autók fedélzeti számítógépére is. Napjaink egyik legelterjedtebb operációs rendszere telefonokon, ezért alkalmazásai nagy felhasználói kör lefedését biztosítják.

A szakdolgozat célja felderíteni az Android operációs rendszerrel rendelkező készülékek lehetőségeit arra, hogy egy bonyolultabb koordinálást igénylő, kommunikációs feladatot külső fél támogatása nélkül megoldjanak. Ilyen feladat az alkalmazások közötti konszenzus elérése, amelynek algoritmikus háttere a dolgozatban bemutatásra kerül és az elkészített rendszer tervezésekor használtam is.

A dolgozatban megtalálhatók a kriptográfia tudományának azon alapismeretei, amelyek szükségesek az algoritmusait használó protokollok működésének megértéséhez, valamint e protokollok jellemzőinek leírása.

A szakdolgozat biztonságos és fejlett kommunikációt biztosító elosztott alkalmazás fejlesztését írja le az általuk alkotott rendszer tervezésének, megvalósításának és tesztelésének tárgyalásán keresztül. Ezen rendszer működéséhez nem szükséges központi szerver számára az adatok kiszolgáltatása. A rendszer képes események kezelésére, amikkel például egy informatikai infrastruktúrát üzemeltető csapat koordinálhatja szerverkimaradáskor felmerülő feladatait. A rendszer komponensei az események szervezésekor résztvevői listájának szinkronban tartására elosztott megegyezési algoritmust használnak. A rendszer lehetőséget teremt egyéni vagy csoportos üzenetek váltására a felhasználói számára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.