Android alapú hatékony BitTorrent kliens fejlesztése és elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság a BitTorrent, peer-to-peer alapú fájlmegosztásra alkalmas protokoll elég nagy népszerűségnek örvendhet. Az okostelefonok fejlettségének és elterjedtségének köszönhetően a protokoll használata egyre csak növekszik, hiszen már mobilkészülékek is képesek csatlakozni egy BitTorrent rajhoz és részt tudnak venni a tartalom megosztásban. A protokoll célja tartalom továbbítása a részvevő peer-ek között, ezért fontos, hogy a peer-ek megbízható hálózati kapcsolattal rendelkezzenek és a megfelelő tartalmat továbbítsák. Mobilkörnyezetben ez különösen fontos kérdés, mivel mobil készülékek vezeték nélküli Internet kapcsolattal rendelkeznek, amelynek a minősége bizonyos esetekben elég gyenge lehet.

A legfrissebb statisztikák alapján elmondható, hogy az Android az egyik legnépszerűbb mobil platform. A rendszer nem csak okostelefonokra terjed ki, hanem táblagépekre és okostévékre is. A Google legutóbbi jelentése szerint már több mint 900 millió készüléket aktiváltak. A táblagépek népszerűsége már a notebookok piaci pozícióját is fenyegeti, előrejelzések szerint 2013-ban a táblagépek eladása meg fogja haladni a notebook-okét.

A dolgozatban egy Android alapú BitTorrent kliens, a DrTorrent implementálásáról lesz szó. A tervezési kulcskérdések és a kliens legfontosabb képességein kívül az alkalmazás által gyűjtött használati statisztikák is bemutatásra kerülnek. A gyűjtendő statisztikai adatok kiválasztásakor a protokoll megbízhatóságán és a továbbított adatok mennyiségén volt a hangsúly. A dolgozatban kimutatásokat találhatunk a peer-ek elérhetőségéről és a rendszerben található poisoning jelenségről a letöltött adatok minőségének vizsgálatán keresztül.

Az alkalmazás közzé van téve és bárki számára elérhető Google Play Store-ból, aminek köszönhetően rengeteg tapasztalatot sikerült összegyűjteni, egyrészt a használati statisztikai adatok, másrészt a felhasználói visszajelzések alapján.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.