Android alapú médialejátszó tervezése és megvalósítása nagyképernyőre

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A dinamikusan fejlődő alacsony fogyasztású hardver komponenseknek és operációs rendszereknek köszönhetően manapság már a nappaliba is beköltöznek az úgynevezett „okos” eszközök Az ilyen készülékek első hírnökei a különféle okos TV rendszerek, médialejátszók, illetve TV „okosító” megoldások. Ezek közös jellemzője, hogy a felhasználó számára a nagyképernyős eszközökön teszik lehetővé az internethasználatot, a multimédiás tartalmak lejátszását illetve alkalmazások telepítését. Ezen piaci szegmens a technológia újszerűségéből fakadóan még nem kiforrott, így gyakoriak a sebességbeli és az alkalmazáskínálatbeli problémák.

Diplomamunkám célja egy olyan Android alapú médialejátszó megvalósítása, ami képes kielégíteni a TV készüléken felmerülő alapvető tartalomfogyasztási igényeket, miközben mentes a sebességbeli problémáktól és az elérhető alkalmazások hiányától. Ennek érdekében készítettem két összetett alkalmazást és egy személyre szabott Android disztribúciót.

Dolgozatomban bemutatom az Andorid multimédiához kapcsolódó szolgáltatásait és ismertetem az elkészült zenelejátszó és filmlejátszó alkalmazások fejlesztésének menetét. Példát mutatok egy online multimédiás meta adatbázis használatára, amit összekapcsolok az Android beépített MediaStore-jával. Továbbá bemutatom az Android operációs rendszer forráskód szintű felépítését és a fordításának részleteit. Mindezek eredményeként a diplomamunkám során elkészült egy prototípus rendszer, amely kielégíti a célként megfogalmazott elvárásokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.