Android alapú okosóra szolgáltatás tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre több ember használ napi rendszerességgel több elektronikus eszközt. A telefonok mellett megjelentek a tabletek, az okosórák, televíziók, navigációs rendszerek és egyéb olyan eszközök, amelyek az Android operációs rendszert használják. Jelen pillanatban ezek mind egymástól függetlenül működnek, sok esetben még a rájuk telepíthető alkalmazások is különböznek.

Egy átlagos felhasználó minden eszközének meghatároz egy szerepet, hogy mire használja. Az egyik telefont a családdal, a másikat a munkatársakkal való kommunikálásra használja. A tabletet videók nézegetésére, játékra használja, míg a telefonról zenét hallgat, mert az mindig a zsebében van.

Ezekből a dedikált szerepekből következik, hogy a mindennapjainkban használt adataink: zenéink, fényképeink, naptár bejegyzéseink, telefonkönyvünk számos eszközön vannak tárolva. Ennek köszönhetően az adatok szinkronban tartása sokszor nehéz feladat.

Az egyes eszközök egymástól függetlenül működnek, pedig sok esetben sokkal kényelmesebb lenne a felhasználó számára, ha eszközei együtt valósítanának meg egy-egy szolgáltatást.

Szakdolgozatom témájaként az előbb említett szempontokat szem előtt tartva egy példa alkalmazáscsomagot készítettem el. A kliens alkalmazások adatainak tárolása egy webszerveren történik, míg az okosóra és a telefon együttműködnek, és további kényelmi funkciókat látnak el.

A telefonon teendőink listáját összegyűjthetjük, és barátainkkal megoszthatjuk. A teendők listáját a szerveren tároljuk, ezért több eszközről is bármikor elérhetőek. Az okosóráról könnyedén vezérelhetjük a zsebünkben lévő telefon zenelejátszóját, így azt nem kell elővenni egy zeneszám váltásához. Továbbá a karóráról megnézhetjük a telefonunkon található képeket, és teendőink listáját is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.