Android alapú peer-to-peer elosztott rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Dolgozatom első részében a napjainkban széles körben elterjedt Android operációs rendszer felépítését, működését, és a platformra való fejlesztés legfontosabb lépéseit tekintem át. Röviden bemutatom a peer-to-peer architektúra felépítését, annak jelentőségét. Ezen belül kitérek a műsorszóró (streaming) alkalmazások sajátosságaira.

Ezután egy elosztott, peer-to-peer alapú hálózat kialakítási lehetőségeit vizsgálom meg Android okostelefonok segítségével. Ehhez először sorra veszem a napjainkban létező legismertebb megvalósítási lehetőségeket. Ezek közül kiválasztok egyet, amely segítségével a későbbiekben létre fogok hozni egy ilyen peer-to-peer alapú hálózatot. Definiálok egy protokollt, amely e hálózat logikai kapcsolatait fogja kezelni. Meghatározom a legfontosabb funkcionalitásokat, amelyek implementálása elengedhetetlen a helyes működés érdekében.

Munkám második felében megvalósítom a megtervezett protokollt. A protokoll működésének validálása után az alkalmazást továbbfejlesztem, hogy képes legyen telefonok közötti műsorszórásra. Az eszközök közötti csomagküldés megvalósításához áttekintem a hálózati kódolás (Network Coding - NC) lehetőségét, azt beépítem az alkalmazásba. Az így megalkotott P2P alapú műsorszóró alkalmazást számos teszteseten keresztül megvizsgálom, fókuszálva a kialakult hálózat minőségére, viselkedésére. Az eredményeket dokumentálom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.