Android alapú sorvezető tervezése és megvalósítása mezőgazdasági munkák támogatására

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Mára okostelefonjaink folyamatosan velünk vannak, a hétköznapjaink szerves részévé váltak. A modern eszközök mindegyikében található GPS vevő, amelynek segítségével számos alkalmazás teszi könnyebbé életünket.

A mezőgazdaságban is nagy segítséget jelenthet ez a technológia, a szántóföldi növénytermesztésben ez a sorvezetők működésének alapja. A sorvezetők olyan navigációs berendezések, amelyek grafikusan kijelzik, hogy a traktorral melyik művelőnyomon kell haladni ahhoz, hogy a legideálisabban fedhessük le az adott földterületet. Segítségével tarthatjuk a munkagép művelési szélességnek megfelelő pontos sortávolságot, ráfedések és kihagyások nélkül költséghatékonyabban juttathatjuk ki a növénytermesztéshez szükséges kemikáliákat (vegyszereket és műtrágyát), megvalósíthatunk területmérést, folyamatosan nyomon követhetjük a már megművelt terület nagyságát és a haladási sebességet, a munkavégzés későbbi folytatásához tárolhatjuk a megművelt terület koordinátáit, végül de nem utolsó sorban munkaidőt és üzemanyagot takaríthatunk meg.

A szakdolgozatom során egy olyan alkalmazás tervezését és fejlesztését mutatom be, amely az android alapú okostelefonokban megtalálható GPS modul felhasználásával egy ilyen mezőgazdasági sorvezetőt valósít meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.