Android alapú video lejátszó alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Molnár Sándor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mobilhálózatok adatforgalma folyamatosan növekszik. Európában a szerverektől a mobil eszközök felé irányuló adatforgalom (letöltés) jelentős része valós-idejű médiatartalom, ahogy a legfrissebb forgalmi jelentésekben is látható. Fontos, hogy a média tartalom minél hamarabb eljusson a felhasználókhoz a legjobb minőségben és a legkisebb várakozási idővel. A mérnököknek meg kell birkózniuk az összes körülménnyel ami a mobilhálózatok használatából adódik. Például az alacsony sávszélesség és magas válaszidő valóban problémát jelenthet egy videó letöltése közben.

Az adaptivitás egy jó megoldás erre a problémára. A többféle bitsebességgel mintavételezett bitsebességenként eltérő minőségű videótartalom használata lehetőséget ad arra, hogy a végpontokon lévő médialejátszó alkalmazások az aktuális hálózati viszonyokhoz alkalmazkodva a legideálisabb média reprezentációt válasszák ki a lejátszáshoz és letöltéshez. A médiatartalom szeletekre, ún. szegmensekre vágása egy másik előny, ami segíthet az optimális előtöltési idő elérésében és az elérhető sávszélesség takarékos kihasználásában, hiszen ekkor a lejátszó a média csak éppen szükséges szegmenseit tölti le.

Az Android egy nyílt forráskódú mobil eszközökre fejlesztett operációs rendszer, melynek a Google a tulajdonosa. Bár az Androidban elérhető egy MediaPlayer nevű beépített média lejátszó API, a tech-óriás cég elkezdett fejleszteni egy új médialejátszó könyvtárat, az ExoPlayer-t, amit könnyebb kiegészíteni saját funkciókkal, működéssel vagy adott esetben egy protokollal az elődjéhez képest. Támogatja a DASH típusú streameket, valamint a Microsoft SmoothStreaming technológiáját is.

Teszteltem a könyvtárat és a hozzátartozó példa alkalmazást a beépített tesztvideó hivatkozásokkal, implementáltam számos hasznos funkciót, megismerkedtem a forráskóddal, valamint elvégeztem néhány mérést a lejátszón.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.