Android alapú webszolgáltatás keretrendszer bővítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az Android napjaink egyik legelterjedtebb mobil platformja, amelyre kényelmesen, Java programozási környezetben készíthetünk alkalmazásokat. Az egyik legelterjedtebb elosztott kommunikációt támogató szabvány a webszolgáltatások szabványkészlete, de ezt az Android platformon csak az alapszolgáltatások szintjén támogatja néhány független megoldás, és azok is csak a kliensoldali feladatokat látják el.

Ennek megoldására az egyetem két korábbi hallgatója létrehozott egy Android rendszeren futó webservice megvalósítást, ami kliens- és szerveroldali funkciókat is el tud látni. A webservice szoftverrendszernek azonban számtalan bővítménye létezik (WS-* specifikációk), amik közül csak hármat támogatott a kifejlesztett keretrendszer, azokat is csak többé-kevésbé szabványosan.

Szakdolgozatom során a keretrendszerrel való részletes megismerkedés után megterveztem és kifejlesztettem egy ilyen bővítményt, amit integráltam a meglévő keretrendszerbe. Az általam választott bővítmény a WS-ReliableMessaging, ami lehetővé teszi a webservice végpontok közötti megbízható kommunikációt hálózati- vagy rendszerhibák esetén is. Ennek lényege, hogy az esetleges eltűnt, duplikálódott vagy felcserélődött üzenetek ellenére is biztosítsa a kívánt működést.

Ezen szakdolgozat tartalmazza a WS-ReliableMessaging protokoll szabványának részletes ismertetését, továbbá az eredeti rendszeren végzett, a protokoll támogatásához szükséges átalakításokat.

Bemutatja a kliens- és szerveroldalon létrehozott és módosított osztályok szerkezetét, azok működésének dinamikus leírását. Ezen felül külön fejezetben ismerteti a kibővített keretrendszer kliens- és szerveroldalának a WS-RealiableMessaging szabvány szerinti verifikálását, továbbá ezek együttműködésének vizsgálatát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.