Android alkalmazás használatának monitorozása biofeedback eszközökkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Kutatásom során az informatika és az élettan területeit ötvözve igyekeztem egy olyan, minél olcsóbban összerakható és minél precízebb mérési környezetet létrehozni, melyben monitorozni tudjuk a felhasználó tevékenységét, biofeedback eszközök segítségével. Pszichológiai és mérnöki tanulmányaim során kiemelten fontos számomra az emberi tényező, így olyan alkalmazást szerettem volna létrehozni, mely „emberbarátabb” okostelefon-használathoz vezet.

A cél az volt, hogy a tanszéken jelenleg működő AdaptEd projekt keretein belül a monitorozást kiterjesszem olyan alkalmazásokra is, melyek külső fejlesztőtől származnak, valamint hogy kiegészítsem a megfigyelés lehetőségeit újabb eszközökkel.

A kutatás során egy olyan, Android operációs rendszeren futó alkalmazást fejlesztettem, mely a tanszéken évek óta működő keretrendszer lehetőségeit kihasználva képes arra, hogy bármilyen, a készülékre telepített alkalmazás használata közben monitorozza a felhasználó tevékenységét. A keretrendszer szerverén a képernyőképek mellett rögzítésre kerülnek a felhasználó következő élettani adatai: EEG jel alapján számolt értékek, szívritmus alapján számolt értékek, illetve hőtérkép a felhasználó szemmozgása alapján.

A megfogalmazott célokat elérve az alkalmazás létrejött, és ahogy egy esettanulmányon keresztül bemutatom, használható az applikációk ergonómiai és vele párhuzamosan a felhasználó élettani megfigyelésére. Ezáltal segítheti mind az alkalmazásfejlesztők, mind az ergonómusok és pszichológusok munkáját. A jövőben a fejlesztésbe további fiziológiás eszközöket és platformokat bevonva kiterjeszthető a szoftver használata.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.