Android alkalmazások kommunikációjának monitorozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Micskei Zoltán Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A mobiltelefonok egyre fontosabb szerepet töltenek be az életünkben, így a rajtuk futó alkalmazások megbízható és biztonságos működése is egyre hangsúlyosabb. Megfelelő tervezéssel és alapos teszteléssel a hibás működések jelentős része kiszűrhető, azonban a tapasztalatok szerint még így is maradnak hibák a szoftverekben, amit csak a futás során, megfelelő monitorozással lehet észrevenni, és esetlegesen beavatkozni.

A feladatom egy olyan monitorozó alkalmazás elkészítése, amivel Android rendszeren futó alkalmazások hálózati üzeneteit lehet megfigyelni és azok alapján következtetéseket levonni az alkalmazás helyes működéséről. Ehhez meg kell ismerni, hogyan lehet megfigyelni egy alkalmazás hálózati kommunikációját – akár van hozzáférésünk az alkalmazás forrásához, akár nincs -, hogyan lehet abból meghatározni, hogy milyen magasabb szintű üzeneteket küld vagy fogad éppen az alkalmazás, és hogyan lehet eldönteni egy üzenetsorozatról, hogy az megfelel-e az elvárt működésnek (amit pl. forgatókönyvek segítségével lehet megadni). A feladathoz hozzátartozik egy kellően komplex hálózati kommunikációt végző alkalmazás fejlesztése, vagy használata, amivel a monitorozó alkalmazás helyes működése igazolható.

A félév során jobban megismerkedtem az Android platformra való fejlesztés módjával, feltérképeztem, hogy milyen lehetőségeket nyújt a platform az alkalmazások monitorozására. Ezeket elemeztem előnyeik és hátrányaik figyelembe vételével és mérlegeltem elkészíthetőségüket. A módszerek közül kiválasztottam és megvalósítottam kettőt; egyet arra az esetre, amikor ismert a monitorozandó alkalmazás forráskódja és egy másikat ismeretlen forráskód esetére.

Az alkalmazás fejlesztése közben szempont volt a kibővíthetőség és a mások számára is olvasható, tiszta kód írása. A dolgozatban nem csak a megoldás dokumentálására, hanem a fejlesztés közben felmerült hibák bemutatására is törekedtem.

A félévre kitűzött célommal – egy Android alkalmazások monitorozására való megoldás elkészítésével - a félév végére elkészültem, továbbá a két megvalósított monitorozási módszert teszteltem a példaalkalmazással.

A tesztelés eredményeit elemezve elmondhatom, hogy az alkalmazás alkalmas más alkalmazások hálózati kommunikációjának megfigyelésére, ha azok forráskódja elérhető, vagy nem használnak titkosítást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.