Android és felhő alapú képkészítő és megosztó alkalmazás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az okostelefonok népszerűségének az utóbbi években tapasztalt töretlen növekedése miatt a mobilalkalmazások az informatikán belül meghatározó piaci részesedést nyertek. Az alkalmazások elkészítésében a fejlesztőket manapság kiváló minőségű eszközök és dokumentáció segítik, így a tanulási görbe messze nem olyan meredek, mint néhány évvel ezelőtt.

A dolgozat során megoldott feladat egy komplett mobilalkalmazás megvalósítása a specifikációtól a kész termékig, egy kezdeti ötletet alapul véve. A kezdeti ötlet számos olyan jellemzővel rendelkezik, amely nagyban meghatározza a megvalósítás módját és a használt technológiákat.

A dolgozat során megvalósított alkalmazás egy képkészítő és -megosztó applikáció, melynek különlegessége, hogy a képeket azok megosztása után a címzettek csak több hónap után kapják meg. Az érdeklődés felkeltése érdekében azonban a készítőnek lehetősége van a képekhez bizonyos metaadatokat rendelni, melyeket a címzettek azonnal megtekinthetnek. Ilyen metaadat például a kép készítésének ideje, földrajzi helye vagy rövid leírása.

A mobilalkalmazás önmagában nem tudná ellátni az összes megvalósítandó feladatot, így a rendszert egy központi szerver szerepét betöltő alkalmazással is ki kellett egészítenem, valamint számos külső szolgáltatást is integráltam a rendszerbe.

A tervezés és megvalósítás során kiemelt szerepet kaptak az intuitív felhasználói interakciók, a komponensek közötti kommunikáció robusztussága és biztonságossága és a külső szolgáltatások transzparens integrációja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.