Android házi feladat kezelő rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozatom keretein belül megismerkedtem különböző modern webes technológiák használatával és ezek segítségével egy saját rendszert fejlesztenem, amely az Android alapú szoftverfejlesztés c. tantárgy házi feladatainak hallgatók általi leadását, illetve oktatók általi javítását segíti és gyorsítja. Ez annak köszönhető, hogy a hallgatók által feltöltött feladatokhoz tartozó alkalmazások automatikusan telepíthetőek a kliens számítógépre csatlakoztatott mobiltelefonra. A feladatban felhasznált lényeges webes technológiák a Google Web Toolkits (GWT) illetve az Oracle által fejlesztett JavaFX.

A GWT egy Google által fejlesztett eszközkészlet, mely segítségével gyorsan lehet különféle funkciókban gazdag weboldalak kliens oldali (frontend) rétegét megvalósítani. A fejlesztés gyorsasága annak köszönhető, hogy előre elkészített komponenskészlet áll a használó rendelkezésére, melynek elemeit könnyen, Java nyelv és XML leíró fájlok segítségével tudja alkalmazni. Ez olyan szempontból jelent könnyebbséget egy régebbi, megszokott webfejlesztési munkafolyamattal szemben, hogy nincs szükség különböző nyelvek és technológiák mélyreható ismeretére: például nincs szükség közvetlenül JavaScript kód írására egy fejlett kliens oldali vezérlő elem megvalósításához, hiszen ezek nagy részét az eszközkészlet már készen tartalmazza.

A megvalósított rendszer fejlesztése közben volt lehetőségem megismerkedni egy másik kliens oldali megjelenítést segítő eszközkészlettel is, a JavaFX-el. Ez szintén egy Java nyelv alapú technológia, ahol a GWT-hez hasonlóan a megjelenített nézetek leírása XML fájlok segítségével is történhet. Fontos különbség azonban, hogy a JavaFX-el fejlesztett rendszernek szüksége van egy, a kliens számítógépére telepített független alkalmazásra, úgy nevezett futtató környezetre a működéséhez. Ezzel szemben a GWT Java kódját a fejlesztés befejeztével JavaScript-re fordítjuk és így JavaScript támogatással felszerelt web böngészőn kívül nem igényel mást a kliens oldali megjelenítés.

A rendszer megvalósítása során törekedtem annak egyszerűségére és könnyű használhatóságára. Az elkészült weboldalt a későbbiekben egy tanszéki szerveren szándékozom üzembe helyezni, ahol segítheti az oktatók munkáját azzal, hogy megkönnyíti a házi feladat javításának és értékelésének lépéseit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.