Android kliens fejlesztése elosztott workflow rendszerhez - Felhasználói interfész és üzleti logika kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A technológia rohamos fejlődésével, a különböző telekommunikációs formák növekvő térnyerésével egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett okostelefonok, melyek a hagyományos mobil telefonoknál jóval nagyobb feldolgozó-képességgel, és számos speciális funkcióval rendelkeznek. Az emberek közötti kommunikáció felgyorsulásával és egyszerűsödésével nem csak a magánjellegű célok elérése, hanem a munkához kapcsolódó feladatok is hatékonyabban elvégezhetők. Ezek segítségére szolgálnak ezek a készülékek, és az ezekre készült speciális alkalmazások.

A különböző munkahelyi feladatok egységes kezelésére, hatékonyabbá tételére már régóta léteznek szoftveres megoldások. Ezek a munkafolyamat-kezelő rendszerek képesek integrálódni a vállalatirányítási rendszerekbe, folyamatok alapján meghatározni a vállalati működést. Azonban ezek az alkalmazások meglehetősen bonyolultak, és nem mobilisak.

Ennek a hátránynak a kiküszöbölésére egy lehetséges megoldás, hogy munkafolyamat-kezelő alkalmazást készítünk hordozható eszközökre, okostelefonokra, melyek sokkal inkább az alkalmazottak kommunikációját teszi hatékonyabbá, a szoftveres folyamatok integrációja csupán másodlagos. Az ilyen eszközökre szánt alkalmazásoknál, a szűkös erőforráskészletek, és a kis méretek miatt az asztali alkalmazásoktól teljesen eltérő felhasználói élményt kell nyújtani, biztosítani kell az ergonomikus, egyszerű, maximális funkcionalitást adó kezelőfelületeket. Ugyanakkor egy okostelefon számos különleges képességét, mint például a hely alapú szolgáltatásokat, ki lehet használni egy ilyen munkafolyamat-kezelő rendszerben.

Ennek az ötletnek a megvalósítására született az MFlow projekt a BME AAIT tanszéken, amely egységes megoldást nyújt mobileszközökkel megvalósított munkafolyamat-kezelés támogatására. Szakdolgozatom során bekapcsolódtam ebbe a projektbe, részt vettem a platform specifikációjában és megtervezésében. Ezen felül a rendszer Androidos okostelefonra szánt kliensét, annak is üzleti logikáját és felhasználói felületét terveztem meg, továbbá elkészítettem az alkalmazás prototípusát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.