Android kliens fejlesztése elosztott workflow rendszerhez - Adatfeldolgozó- és kommunikációs alrendszer megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság az okostelefonok egyre több funkció ellátására képesek, és így egyre több mindenben lehetnek segítségünkre. Napi teendőink elvégzésében is hasznosnak bizonyulhatnak ezek az eszközök, az egyes feladatok ellátásának pedig csupán a megfelelő alkalmazások hiánya szabhat határt. Érdemes tehát az informatika egy olyan új és feltörekvő ágában dolgozni, ahol növekvő kereslettel várják a felhasználók az újabb alkalmazásokat.

Az ipari környezetben felmerülő munkaszervezési feladatok ellátására jó megoldás munkafolyamatok használata. A munkafolyamat egy olyan többszereplős folyamat, ahol az egyes szereplők részfeladatokat láthatnak el, melyeknek eredménye esetleg más részfeladatok elvégzéséhez szükséges lehet. Ilyen szervezési feladatokban kívánnak segítséget nyújtani a munkafolyamatokat menedzselő eszközök, mint például a BPEL. Ezeknek a szervezőrendszereknek az a hátránya, hogy nem kommunikáció-központúak, valamint, hogy használatuk helyhez kötött.

A szakdolgozatom egy olyan projektben való részvétel, amelynek célja egy új, többplatformos, mobil munkafolyamat-kezelő megvalósítása. Egy ilyen rendszer kihasználja az okostelefonok előnyeit, melyeknek nem csak feldolgozó-képessége érett meg a feladatra, de olyan extra szolgáltatásaik is hasznunkra válnak, mint például a pozíciólekérés, vagy a kamerás képrögzítés és továbbítás. A rendszer a munkafolyamatok kezelését közvetettebbé, és természetesen mobil módon képes biztosítani.

A projektben Android platformú kliens megvalósítása volt a feladatom, melyet csoportmunka keretében készítettünk el. Az én feladatom a kliens kommunikációs és adatfeldolgozó moduljainak megtervezése és megvalósítása volt, melynek során olyan technológiák használatában kellett elmélyülnöm, mint a titkosított HTTP kapcsolat, az XML, és az Android operációs rendszer

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.