Android kommunikációs keretrendszer refaktorálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az Android napjaink egyik legelterjedtebb mobil platformja, amelyre kényelmesen, Java programozási környezetben készíthetünk alkalmazásokat. Az egyik legelterjedtebb elosztott kommunikációt támogató szabvány a webszolgáltatások szabványkészlete, de ezt az Android platformon csak az alapszolgáltatások szintjén támogatja néhány független megoldás, és azok is csak a kliens oldali feladatokat látják el.

Tanszéki fejlesztésben elkészült egy keretrendszer, ami támogatja magas szintű web-service leírások használatát, valamint a web-service hívások indítását és fogadását. Ez a keretprogram azonban nagymértékben egybeépült a pilotalkalmazással.

A program első verzióját két hallgató fejlesztette párhuzamosan, szerver oldal és kliens oldal külön-külön. Mivel a két rész egyszerre készült, ezért bizonyos részmegoldások eltérhetnek, amelyek ugyan azt a funkcionalitást végzik. A fejlesztések során nehézséget okoz, hogy az egyes megvalósítások nem egységesek. Erre az alapra épült további hallgatók munkája, amelyek bővítették a keretrendszert, ennek következtében a forráskód bonyolultsága nőtt.

Szinte minden projekt elsődleges hibaforrása, hogy kevés időt lehet ráfordítani. Legyen szó iskolai feladat, vállalati alkalmazás, pályázatra leadott munka, egy bizonyos határidőre működő programot kell létrehozni. A kapkodás miatt a fejlesztő triviális hibákat vét, és megnehezíti a további haladást.

A szakdolgozatom feladata a keretrendszer refaktorálása volt. Ennek érdekében szükség volt a forráskód nagyon részletes megismerésére. A dolgozat során megterveztem a szükséges módosításokat, amelyek fő célja, hogy segítse a kód újrahasználhatóságát. A megvalósítás során szűkség volt arra, hogy bizonyos hibákat kijavítsak, amely kisebb változásokat hoztak a működésben. Az alapvető megoldási műveleteken nem változtattam, mivel a refaktorálás utáni végtermék eredménye meg kell, hogy egyezzen az eredeti változat eredményével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.