Androidos keretrendszer fejlesztése közösségi portál eléréséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban töretlen sikerrel nagy népszerűségnek örvendenek a közösségi hálózatok, ám egyetemi körökben mégsem sikerül hatékonyan kihasználni az ezen rendszerek által nyújtott szolgáltatásokat. A szakdolgozat témája a haver.tmit.bme.hu oldalon induló, egyetemi sajátosságokra specializálódó közösségi oldal mobil kliensének elkészítése Android platformra.

A kliens egy keretrendszer is egyben, aminek fontos tulajdonsága, hogy a felhasználók számára egy egyszerű kezdőfelületet és alapvető közösségi szolgáltatásokat nyújt, a fejlesztők számára pedig interfészeken keresztül támogatja a különböző kiegészítők fejlesztését.

Munkám során megvizsgáltam, milyen módon lehet hatékonyan fejleszteni beépülő modulokat Android platformra, majd az Android SDK használatával felkészítettem a keretrendszert a pluginok beépítésére. Ezek a pluginok alkalmazások formájában telepíthetők és beépülhetnek a keretrendszer felületébe, kiegészíthetnek funkciókat vagy újakat adhatnak hozzá. Az így fejlesztett kiegészítők közül a felhasználóknak lehetőségük van csak azokat telepíteni, amelyekre szükségük van, így mindenki saját igényeinek megfelelően alakíthatja a program funkcionalitását. Az infrastruktúra fejlesztésén túl létrehoztam egy példa plugint, amely bemutatja, hogy hogyan lehet a megalkotott keretrendszer webes kommunikációját és üzenetfogadási képességét kihasználva egy chat felületet alkotni.

Munkám során elemeztem, hogy hogyan tud a szerver push jellegű üzenetet küldeni a készülékekre, amivel gyorsan és minimális erőforrás felhasználásával lehet információt megosztani. Megvalósításra került egy push rendszerű kommunikáció a Google által szolgáltatott Cloud To Device Messaging keretrendszer felhasználásával. Ennek segítségével hatékonyan tud üzenetet küldeni a szerver a kliens számára. A technológiát felhasználva zajlik a példaként implementált beépülő modul üzenetküldő szolgáltatása, de fő célja a későbbiekben a kliens real-time értesítése a közösségi oldalon történt változásokról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.