AngularJS keretrendszerhez modell alapú kódgenerálási módszerek kidolgozása

OData támogatás
Konzulens:
Gincsai Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A modellezés segítségével komplex rendszerek is átláthatóvá válnak, hiszen magasabb absztrakciós szintről szemlélhetjük a problémákat, és így átfogóbb képet kaphatunk az alkalmazás egészéről, láthatóvá válnak az egyes rendszerkomponensek és kapcsolataik. A szoftveripar legelterjedtebb eszköze az UML szabványosított modellező nyelv, segítségével rendszerek, folyamatok struktúrája és viselkedése is leírható különböző nézőpontokból.

A kódgenerálás egy eljárás, melyben a bemeneti modellből kimeneten kódfájlok készülnek. Segítségével strukturált, magas minőségű kód garantálható. Ehhez azonban egy jól kidolgozott generálási módszertan szükséges, az eljárás sikere ugyanis azon múlik, hogy a megfelelő folyamatok kerülnek-e automatizálásra.

A dolgozat célja megvizsgálni a JavaScript nyelvhez készült AngularJS keretrendszerrel történő fejlesztés esetén, hogy a szoftver melyik komponenseinek modellezése és generálása járna a legtöbb előnnyel. Hogy ezt kiderítsem, először egy minta alkalmazást fejlesztettem, kontrollként modellezés és generálás nélkül. Ennek eredményeképpen azonosítani lehetett azokat a szűk keresztmetszeteit a kódolásnak, ahol a legnagyobb értéket jelentené az automatizálás. A következő lépés a generátor lefejlesztése volt, amely bemeneteként egy modellező programban készített UML osztálydiagramot várt, kimenetén pedig a projektbe beilleszthető JavaScript fájlokat adott. A generált fájlokkal a minta alkalmazást ismét elkészítettem, így a kézzel történő kódolás összehasonlítható lett a generátorral segített módszerrel, kiemelve annak előnyeit és hátrányait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.