Anonim és rejtjelezett IM rendszer tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Buttyán Levente
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Diplomatervem elkészítése során áttekintettem a jelenleg elterjedt alacsony késleltetésű anonimitási hálózatokat, a Tort, az I2P-t és a JAP-ot.

Megterveztem, és elkészítettem egy Pythonban implementált, a Tor hálózattal együttműködni képes azonnali üzenetküldő (IM) alkalmazást, mely fájl küldésre is alkalmas. Az alkalmazás hash-lánc alapú felhasználói autentikációt használ, melyet egy külső csatornán egyeztetett közös titokból generál. Az anonimitás fokozása céljából, a felek között kiépített üzenetküldési kontextus azonosítója egy Diffie-Hellman kulcscsere eredménye, így egy elfogott üzenet esetén nem azonosíthatóak a kommunikációban részt vevő felek. Az alkalmazás többféle, a felhasználó által választható rejtjelezést (AES, OTP, Blowfish), és kulcscsere megoldást (Diffie-Hellman, előre szétosztott) támogat, egyszerűen bővíthető módon. Készítettem hozzá konzolos, és grafikus felhasználói felületet is, a PyQt osztálykönyvtár használatával.

Felmértem a többi, piacon található, hasonló képességű szoftvert, kiemelve funkcióik eltérését a saját implementációmmal szemben.

Átgondoltam az alkalmazás jövőbeni továbbfejlesztési lehetőségeit, érintve a kényelem, biztonság, és teljesítmény vonatkozásokat.

Végül megmértem teljesítményét többféle szempont szerint, és teszteltem működőképességét a gyakorlatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.