Áramköri hordozók környezetbarát feldolgozása

OData támogatás
Konzulens:
Hajdu István
Elektronikai Technológia Tanszék

Dolgozatomban irodalmi áttekintést készítettem az áramköri hordozók elterjedt típusairól, az egyes típusok anyag-összetételéről. Kitértem a használatból való kivonás hulladékkezelési problémáira, különös tekintettel a környezetre káros anyagok hatásaira. Bemutattam az epoxi-üvegszövet alapú FR-4-es hordozók feldolgozási eljárásait a hulladékégetéstől kezdve egészen a legújabb technológiákig.

A hulladék nyomtatott huzalozású lemezek feldolgozásának szemszögéből áttekintettem az ehhez kapcsolódó környezetvédelmi előírásokat, szabványokat, valamint ajánlásokat. Ezeket mérlegelve összetett javaslatot fogalmaztam meg, a lehető legtöbb körülményt figyelembe véve.

Bemutattam a ma leggyakrabban használt gyorsított élettartam-vizsgálatokat, illetve termoanalízis módszereket. Gyorsított lebontási kísérletet, illetve nedvességfelvételi méréseket végeztem politejsav és cellulóz-acetát alapanyagokból készült biopolimer hordozókkal. Kiértékeltem a kísérletek eredményeit, becslést végeztem az egyes típusok lebontásához szükséges energia mennyiségére.

Összehasonlítható feldolgozási modellt készítettem az FR-4-es és a biopolimer hordozók forgalomból való kivonására. A modell alapján meghatároztam mindkét alapanyag típusra a környezeti terhelés relatív mértékét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.