Áramlás alapú allokáció vizsgálata a közép- és nyugat-európai régióban

OData támogatás
Konzulens:
Sőrés Péter Márk
Villamos Energetika Tanszék

Az Európai Unióban működő villamosenergia-piacok nem egységesek, különböző számítási eljárásokat alkalmaznak az egyes országok az egymás között kereskedhető villamos energia mennyiségének kiszámítására. Az unión belül a közép-nyugat-európai régióban vezettek be elsőnek a fizikai áramlást pontosabban követő számítási modellt az egymás közti kereskedésre. A bevezetés fő célja az volt, hogy nagyobb kapacitást lehessen kiosztani a kereskedőknek, így a régió országaiban a villamos energia ára kevésbé fog eltérni egymástól. Hasonló rendszer fog a közeljövőben életbe lépni a kelet-közép-európai régióban, majd a két régiót tervezik összekapcsolni. A diplomamunkámban megvizsgáltam az új áramlásalapú és a jelenleg alkalmazott ún. nettó átviteli kapacitás számítási módszerek közötti különbséget, valamint ismertettem a számítási eljárásokat.

Összehasonlítottam az említett két kapacitáskalkulációs régió célját, módszertanát és eszköztárukat. A két régió céljai azonosak, de a módszertanban jelentkeznek különbségek, melyeket össze kell hangolniuk a későbbi összekapcsolás során.

Egy hálózatmodellen számításokat végeztem a PTDF adatok felhasználásával és esetleges kieséseket is bemutattam, melyek jelentősen befolyásolják a kereskedést.

Végül valós adatokon számításokat végeztem mind az áramlásalapú mind pedig a nettó átviteli kapacitás számítási módra, melynek végeredményeként kijelenthető, hogy célszerűbb a bonyolultabb, áramlásalapú számítási módot használni, mert nagyobb kapacitások oszthatóak ki a kereskedőknek. Ha a kereskedelemben nagyobb mennyiség osztható ki, az növeli a társadalmi jólétet, így mind a fogyasztók mind pedig a termelők jól járnak az átállással.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.