Áramokat 3D-ben megjelenítő program készítése mikroelektronikai szimulátorhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pohl László
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A mikroelektronikai eljárásokkal létrehozott elektronikus eszközök tervezésénél kritikus szerepet kap a termikus tervezés. Az működés közben termelődő hő ugyanis nemcsak az adott eszköz viselkedését befolyásolja, hanem az eszköz tönkremenetelét is eredményezheti. Emiatt vált elengedhetetlenné a tervezésnél a termikus szimuláció, vagyis a keletkező hőmennyiség és disszipáció helyének és mértékének pontos meghatározása.

A tanszéken használt Sunred elektrotermikus szimulátor programmal kiszámíthatóak az elektronikus eszközökben létrejövő elektromos, illetve hőáramok. Ezen áramokat azonban a program nem képes megjeleníteni a 3-dimenziós térben, csak a vizsgált eszköz 2-dimenziós metszeteiben. Emiatt a program az áramlás irányának kellőképpen pontos vizualizációjára nem alkalmas.

Munkám során egy olyan alkalmazást hoztam létre, mely alkalmas ezen áramok és a vizsgált eszköz interaktív, 3-dimenziós megjelenítésére. A szakdolgozatban részletesen beszámolok a 3D grafika programozásához szükséges OpenGL eszközökről és a fejlesztőkörnyezetként használt Qt-ról. Az alkalmazás bemutatására annak programkódjának elemzése után, tesztpéldákon keresztül kerül sor.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.