Áramszabályozott villamos hajtások megvalósítása CompactRIO rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Veszprémi Károly
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban a szabályozott villamos hajtásokat egyre szélesebb körben alkalmazzák. Az ipar mellett jelentősek a közlekedés, és a háztartási berendezések területén történő alkalmazások is. Dolgozatomban egy kommutátoros egyenáramú, és egy négyszögmezős szinkronmotoros hajtás irányító szoftverét készítettem el. Munkám során felhasználtam az Önálló Labor I és II tárgyak során született eredményeimet, például a fordulatszám mérő szoftvert, illetve több programrész vázlatát.

A diplomaterv elkészítése során részletesen foglalkoztam az áramszabályozással és annak megvalósítása során felmerülő kérdésekkel. Létrehoztam a hiszterézises és a PI szabályozóval történő áramszabályozást megvalósító szoftverkomponenseket. Vizsgáltam a fordulatszám szabályozást, ezen belül részletesen foglalkoztam az inkrementális jeladóval történő fordulatszám mérési módokkal. Megvalósítottam az inkrementális jeladó jeleinek feldolgozását végző és a fordulatszám szabályozást megvalósító programrészeket.

Elkészítettem a kezelőfelületet, amelyen keresztül a szoftverek irányítása, illetve azok működésének vizsgálata végezhető. Végül méréseket végeztem az áramszabályozás a fordulatszám szabályozás működésével kapcsolatban, és vázoltam a továbblépési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.