Arcfelismerő program fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Varga Dániel
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a képfeldolgozás az informatika egyik leggyorsabban fejlődő ágazata. A modern, saját beágyazott vezérléssel és jelfeldolgozással ellátott szenzorok azonos, vagy alacsonyabb árszint mellett egyre jobb minőségű adatokat szolgáltatnak és egyre több szolgáltatást nyújtanak. Széleskörű felhasználási lehetőségei miatt a modern képfeldolgozó rendszerekre valós ipari igény mutatkozik. Ez az ipari igény inspirálta a szakdolgozatomat. A cég, ahol a szakmai gyakorlatomat töltöttem, élénken érdeklődik az új, még nem teljesen kiforrott, kísérleti fázisban lévő technológiák, jövőbe mutató fejlesztési lehetőségek iránt. Így adódott az arcfelismerés témaköre. Szakdolgozatom célja néhány nyilvánosan elérhető arcfelismerő algoritmus implementálása egy egyszerű programban, kísérleti célból, hogy lássuk, ezek mire képesek, mennyire kiforrottak, milyen továbbfejlesztési lehetőségek adódhatnak.

Örülök, hogy ilyen komoly szoftverfejlesztési projektbe csöppentem, mivel számos olyan témakörrel, módszerrel ismerkedhettem meg, amelyek klasszikus értelemben ugyan nem tartoznak szorosan a villamosmérnöki szakmához, de értékes tapasztalatokat jelenthetnek a jövőben, szoftveres problémák megoldása során.

Elsőként a kód lefordításához és futtatásához szükséges komponensekről, beállításokról írok, majd az arcfelismerés témakörében szerzett ismereteimet mutatom be, valamint azok megvalósítását a programban. Mivel a képeket az algoritmusok lefuttatása előtt normalizálni kell, az általam alkalmazott képfeldolgozó eljárásokról is ejtek néhány szót. Mindezek után a működésben nagy szerepet játszó adatbázis felépítéséről és működéséről írok. A későbbiekben szó lesz a Windows API általam alkalmazott elemeinek használatáról, a grafikus felületről és a program használatáról is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.