Arcfelismerő rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Paróczi Zsombor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az adatbányászatot gyakran adatbázisokból való tudásszerzésnek hívják, mivel nagy mennyiségű adatból való sok és hasznos információ kinyerésére használják. Az adatbányászat célja az adathalmazból való információ kinyerése, és ennek érthető formára hozása a későbbi használat céljából.

A valódi adatbányászati feladat nagy mennyiségű adat részben- vagy teljesen automatikus elemzése annak érdekében, hogy idáig ismeretlen és érdekes mintázatokat fedezzünk fel. Ilyen mintázat lehet az adatpontok csoportosulása (klaszter elemzés), a normálistól eltérő rekordok (anomália keresés), és az elemek együttes előfordulásának elemzése (asszociációs szabály keresés).

A digitális képfeldolgozás a jelek és rendszerek olyan részterületének tekinthető, mely alapvetően képek feldolgozásával foglalkozik. A folyamat során képek feldolgozására képes számítógépes rendszereket hozunk létre. A rendszer bemenetét egy digitális kép adja, melyen hatékony algoritmusokat futtatva előáll a kimeneti kép.

Az arcfelismerés több alkalmazott matematikai területből (a képfeldolgozásból és az adatbányászatból) alakult ki, mára saját jogán is gyorsan fejlődő területté vált. Az arcfelismerő rendszer olyan számítógépes alkalmazás, mely fényképen személyek azonosítását végzi. Gyakran biztonsági rendszerekben alkalmazzák, de használják más célokra is, például a duplán szavazók kiszűrésére a mexikói elnökválasztáson.

Hasonló képfeldolgozási módszereket számos célra használnak: többek közt használatos autó rendszámfelismerésre, sport események elemzésére, a térképészetben, de ehhez hasonló módszert használnak az automatikus navigáció területén is.

Dolgozatomban arcfelismerő rendszert készítek konvolúciós mesterséges neurális háló használatával. A neurális háló betanítását videó kártya használatával gyorsítom. A Keras neurális háló keretrendszert veszem igénybe a munkához, melynek magas szintű funkcióival növelte hatékonyságomat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.