Arduino Mega alapú napelemes megfigyelő és hűtő rendszer építése és tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ladányi József
Villamos Energetika Tanszék

A megújuló energiaforrásokból és ezen belül a napelemekből termelt energia mennyisége évről évre jelentősen nő. A legjobb hatásfokra és a lehető legtöbb energia termelésre való törekvés a rendszerek ára és előállításuk energiaigénye miatt kritikus fontosságú. Felmerül az igény, hogy az üzemben lévő PV rendszerek a környezet miatti hatásfok csökkenését minimalizáljuk, amennyiben ez gazdaságilag indokolt.

A feladatom egy Arduino Mega alapú napelemes megfigyelő és prototípus mosó rendszer megépítése és tesztelése volt, mellyel a panelek felületén felhalmozódott szennyeződések eltávolíthatók. A felhasznált eszközök kiválasztásánál fontos szempont volt az alacsony ár, hogy a piacon kapható, e célt szolgáló rendszereknél jelentősen olcsóbban előállítható legyen. A megépített eszközzel szemben alapvető elvárások voltak, hogy tudja mérni a hőmérsékletet, páratartalmat, felismerje az esőt, valamint rendelkezzen távolról elérhető kezelőfelülettel.

Az eszköz tesztelése során valós körülmények között meggyőződtem az alapfunkciók működéséről és kísérletet tettem a napelem modulok szennyeződés miatti hatásfokcsökkenésének megmérésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.