Arduino alapú MIDI kontroller építése

OData támogatás
Konzulens:
Kundra László János
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Musical Instrument Digital Interface (MIDI) kontrollerek olyan számítógépes perifériák, melyek segítségével valamilyen zenei szoftvert lehet vezérelni. Ezek egy típusa a Disc Jockey (DJ) kontrollerek, melyek egy lemezlovas felszerelést szimuláló szoftver vezérlésére alkalmasak.

Ilyen eszközökből számtalan van már a piacon, de vannak, akik házilag készítenek ilyen perifériákat, leginkább a személyre szabhatóság miatt. Szakdolgozatom keretein belül egy ilyen eszközt készítettem el én is, hogy valami újat alkothassak ezen a téren és közben megismerkedhessek a technológiával.

Az eszköz egy Arduino Due-hoz csatlakoztatott gombokból, LED-ekből és egyéb alkatrészekből áll, melyek egy 3D nyomtatással készített házban kapnak helyet. A firmware C++ nyelven készült, a MIDI kommunikációhoz a MIDIUSB könyvtárat használtam.

Munkám során először kitaláltam, hogy milyen komponensekből és hogyan épüljön fel a kontroller, ezután a megfelelő alkatrészeket beszereztem és az Arduinohoz csatlakoztatva működésükhöz szükséges programrészeket írtam. Tanulmányoztam a MIDI protokollt, és közben az összes nem elektronikai alkatrészt 3D modellező szoftver és 3D nyomtatás segítségével elkészítettem majd iteratív módon tökéletesítettem. Ezt követően a komponenseket felhasználva megépítettem a készülék hardverét és megírtam az azt működtető firmware-t. Végül a Traktor nevű DJ szoftverhez elkészítettem egy konfigurációs fájlt, melynek segítségével a kontrollerrel kommunikálni képes.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.