Aszimmetrikus hálózatszámítás szoftveres lehetőségei

OData támogatás
Konzulens:
Csatár János
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban az elosztott energiatermelés és az okos eszközök egyre szélesebb körben való alkalmazása, nagyban megkönnyíti életünket. Viszont figyelmet kell szentelnünk, a jelenleg is minden igényünket kiszolgáló kisfeszültségű hálózatra gyakorolt hatásainak.

Dolgozatom első részében megismerkedtem a hazai kisfeszültségű hálózatok felépítésével, valamint, hogy mely hálózati elemek modellezésének van kiemelkedő szerepe, ha a szimulációinkat a valós hálózatokhoz közel azonos modellen szeretnénk végezni.

A második szakaszban megismerkedtem az aszimmetria többféle definíciójával, továbbá a villamos gépekre és hálózatra gyakorolt nem elhanyagolható hatásaival.

A további fejezetekben a Neplan és a Digsilent PowerFactory aszimmetrikus hálózatszámítási képességeinek tesztelése érdekében, mindkét szoftverben felépítettem egy alapmodellt, egy a valósághoz már közelebb álló modellt és egy referencia modellt. A kapott eredményeket diagram és táblázat formájában összehasonlítottam, hogy feltérképezhessük a szoftverek határait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.