Asztali CNC szerszámgép tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Kökényesi Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A modern gyártási folyamatok elengedhetetlen eszközei a CNC marók, esztergák és a kombinált megmunkáló állomások. A modern gépgyártás egyik alapvető munkafolyamata, a precíziós forgácsolás elképzelhetetlen használatuk nélkül.

A diplomamunka keretében egy háromtengelyes, kis méretű, asztali CNC maró villamos rendszereinek tervezését és üzemprogramjának kifejlesztését mutatom be. A gép az ipari CNC eszközökhöz képest kicsi mérete ellenére, jelentős károkat, sérüléseket képes okozni, ezért a biztonsági funkciók megfelelő kivitelezése is fontos szempont volt.

Az elterjedt CAM szoftverekkel való együttműködés céljából az elkészített berendezés az ezen a területen szokványos RS-274 G kód egy kis mértékben megszorított variánsával programozható. A feldolgozó elkészítése során az alkalmazott mikrokontroller - erre a célra - szűkös operatív memóriája kihívást jelentett. A feldolgozást két lépcsőre bontva, egy fordító és egy virtuális gép kialakításával sikerült hatékony megoldást találni erre a problémára. Ezen rendszerek memóriakezelése a mélyen beágyazott rendszerek világától idegen, nagy mértékű dinamikus működést igényel. Ennek megvalósítása egy hatékony, innovatív memóriakezelő alrendszerben összpontosult, mely akár más projektben is teljes egészében felhasználható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.