Áthaladó Emberforgalom Predikció Korlátos Mérési Adatok Alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A kereskedelemben egyre élesebbé váló verseny szinte automatikusan hozza magával az igényt, hogy minél költséghatékonyabb legyen az egyes üzletek működtetése. A forgalom megfigyelése, előrejelzése ezért fontos menedzsment és munkaszervezési szemponttá válik.

Erre a célra számos széles körben elterjedt megoldás létezik. Az egyik legismertebb talán a fotocellás számláló. Jelen szakdolgozat egy passzív infravörös mozgásérzékelő által nyert mérési adatok feldolgozásával foglalkozik. A feldolgozott adatok alapján megnyílik a lehetőség a jövőbeli adatok következtetésére, mely különböző predikciós algoritmusokkal más-más hatékonysággal valósítható meg.

A dolgozat központi témája ilyen algoritmusok bemutatása. Továbbá felmerül az igény az algoritmusok jóságának mérésére, számszerűsítésére, hogy átfogóbb képet kapjunk gyakorlati alkalmazhatóságukról. Ehhez különböző jósági mértékeket mutatok be, melyek alapján értékelem az algoritmusokat.

Az általam használt teszt-környezetben számos mérést végeztem, melynek eredményeit a dolgozatban részletesen bemutatom. Ezek rávilágítottak arra, hogy mely algoritmusok milyen esetben működnek jól, valamint, hogy mennyire sokféle szempont alapján lehet mérni a jóságukat is. Például általános esetben a sima átlag és a négyzetek összege algoritmus bizonyult a legmegbízhatóbbnak és legpontosabbnak. Az algoritmusok vizsgálata sokat segíthet az előrejelzések pontosításában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.