Átjárás megteremtése szolgáltatás-orientált architektúra alapú lokális IoT felhők között

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjaink egyik legfelkapottabb informatikai témaköre a Dolgok Internete (Internet of Thing, IoT). Egyes előrejelzések alapján 2020-ra 50 milliárd IoT eszköz lesz és az emberiséget ezen szétszórt erőforrásokat adó kis beágyazott rendszerek tömkelege fogja segíteni. Nagyon fontos, hogy ezek a rendszerek képesek legyenek egymással kommunikálni, egymás között erőforrást megosztani.

Erre a kommunikációra és erőforrás-megosztásra kínál egy megoldást az Arrowhead, mely egy az Európai Unió támogatását élvező projekt, melynek küldetése, hogy keretet adjon az ipari automatizálás területén az együttműködés megteremtésére. Ennek a keretrendszernek a bemutatása és fejlesztése a diplomamunkám alapja. Az Arrowhead szolgáltatás-alapú architektúrára épül, ahol kétféle szolgáltatást különböztetünk meg: kérést igénylő és kérést kiszolgáló szolgáltatást. Ennek az architektúrának az ismertetése található a dolgozatom elején.

Ezután bemutatom az Arrowhead-et, és a benne szereplő rendszereket. Ismertetem, hogy milyen új rendszerrel bővítettük, hogy megteremthessük az átjárást az egyes lokális felhők között.

A dolgozatom megvalósítás és verifikáció részében írom le, hogy miképpen valósítottuk meg az új rendszert, valamint hogy milyen különböző tesztelési módszerekkel ellenőriztem a működését.

A diplomatervem végén pedig kitérek arra is, hogy miképpen lehetne bővíteni az elkészült projektek, valamint hogyan lehetne fejleszteni a már meglévő részeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.