Attribútum alapú títkosítás gyakorlati felhasználása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság már rendkívül széles körben alkalmazzák az egyre népszerűbb és közkedveltebb felhő alapú tárolókat. Rengeteg adat kerül rögzítésre nap mint nap, ami komoly biztonsági kockázatot jelent a szolgáltatás résztvevőinek. A fejlesztők egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak az adatok védelmére, titkosítási megoldásokra.

Egy ilyen módszer az attribútum alapú titkosítás, ami az én szakdolgozatom témájául is szolgál. A továbbiakban szó lesz az attribútum alapú titkosítás elméleti hátteréről illetve részletesebb betekintést nyerhetünk a ciphertext-policy ABE működésébe.

Ennek szemléltetésére létrehoztam egy keretrendszert, amellyel többszereplős jogosultság alapú, titkosított távoli fájltárolás megvalósítható. A keretrendszert egy általam létrehozott környezetben alkalmaztam. Az alkalmazás működését alaposan teszteltem. A tesztek eredményeit a dolgozatban részletesen kiértékeltem. Ezeken felül a ciphertext-policy ABE egy szoftveres megvalósításának teljesítmény méréseit is részletesen megosztottam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.