Audio jel algoritmikus szétválasztása hangeffekt programokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Szemenyei Márton
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A dolgozatom során egy elektromos gitár kimeneti jelének a húrok, mint források szerinti szétválasztásának problémájára keresek megoldást algoritmikus úton.

Az audio forrás szeparáció kérdéskörét tárgyaló szakirodalomban a koktél parti effektusként megnevezett probléma megoldására számos lehetséges módszer került bevezetésre. A munkámban egy ilyen módszer, a Nemnegatív Mátrix Faktorizáció (NMF) megközelítéséből kiindulva fejlesztek egy audio szeparáció megvalósítására képes rendszert a kitűzött gitár húr szeparációs probléma megoldására optimalizálva, melyben a felügyelt, ritkaságot bevezető SNMF módszert alkalmazom.

A tanított módszerhez elengedhetetlen adatbázis elkészítésének elvégzése, majd a fejlesztés menete után különböző kiértékelési módszerek segítségével tesztelem a rendszer, ezzel együtt a választott módszer hatékonyságát, teljesítményét az adott probléma elvégzését illetően különböző bemeneti gitár jelekre.

A tesztelés alapján megállapítottam, hogy ugyan adott bemeneti jelek esetén az implementált rendszer elég jó eredményekkel szét tudja választani a bemeneti jelet, annak robusztusságát illetően a módszer további optimalizálására tett törekvések, illetve esetlegesen egy alapvetően más megközelítést alkalmazó módszer felkutatása szükségesek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.