Audió jel zenei paramétereinek felismerése, automatikus kottázás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gaál József
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Hangfelvételek feldolgozására igény és módszer is létezik régóta, azonban a digitális eszközök elterjedése óta a lehetőségek egész tárháza nyílt meg az ezzel foglalkozók előtt. Ennek következtében az audio jelek feldolgozása során egyrészt az analóg jelekkel is megvalósítható feladatok megoldása egyszerűbb lett, másrészt az is lehetségessé vált, amire analóg megvalósítás nem létezett.

Az audio jelek feldolgozása alatt két különböző dolgot érthetünk. Az egyik a felvett hang "színezésére" szolgáló eljárásokat (például zengetés és különböző effektek hozzáadása), a másik a felvétel tartalmának elemzését jelenti. Utóbbi célja zene esetén vagy egy ismert zenemű felismerése, vagy az audio jel zenei paramétereinek leírása. Mindkét megközelítésben a vizsgálandó zene lehet élő vagy felvett.

A diplomamunkám során az audio jelek idő- és frekvenciatartományban kvantált formába alakításával foglalkoztam. Ez a formátum azokat a jellemzőket tartalmazza, amelyek egy kottában is leírásra kerülnek.

Munkám első részében az e témakörrel kapcsolatos eredményeket vizsgáltam, az egyes jellemzők meghatározásának különböző módszereit, azok működési hatékonyságát a különböző hangszerekre és énekre.

Az irodalom áttekintése utáni részben ismertetem a főként saját ötleteket tartalmazó algoritmust, mely adott hangterjedelemben meghatározott korlátok mellett képes a kérdéses jellemzőket helyesen meghatározni, amennyiben a vizsgált jel egyszólamú zenét tartalmazó felvétel.

A harmadik részben a kidolgozott algoritmus működésének eredményeit vizsgálom különböző hangszerek és felvételek esetén, valamint javaslatot teszek esetleges fejlesztésekre, kiterjesztésekre.

Végül az algoritmus valós idejű működésbe átültetésének feltételeit és lehetőségeit tekintem át.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.