Audio jelfeldolgozás FPGA környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Diplomatervem audio rendszerprocesszorokkal és a bennük fellelhető funkciók FPGA környezetben történő megvalósításával foglalkozik. Ezek többsége másodrendű szűrőtagokon alapszik, pl. a peaking és shelving equalizerek ill. a legelterjedtebb IIR szűrővel megvalósított hangváltó típusok. Az első cél egy olyan hardverblokk tervezése, ami ezen másodrendű tagokat a SPARTAN6 FPGA családban lévő DSP48A1 szeletek felhasználásával számítja. Ennek során több szűrőstruktúrát is vizsgálunk műveletszám, szükséges szóhossz, zaj és stabilitás szempontjából. Az eredmények alapján választott struktúrát aztán a DSP szeletek minél jobb kihasználásával igyekszünk hardverként implementálni.

További feladat a dinamikaszabályozás hardveres megvalósítási lehetőségeit feltárni és eldönteni, hogy elfogadható szinten tarthatóak-e a hardverköltségek?

Végezetül a fenti két egységnek illeszkednie kell a már meglévő rendszerhez, csatlakozva az AD/DA blokkhoz és az együtthatókat igény esetén frissítő Microblazehez. Elkészítendő a blokkok mikrovezérlése és aktualizálandó a Microblaze-en futó program is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.