Audio rendszerprocesszor tervezése FPGA-val

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A professzionális hangrendszerekben a lehető legkevesebb passzív szűrőt (hangváltót) próbálják használni az alkatrészek paramétereinek szórása, az egymásra gyakorolt hatásuk, a nemlinearitások és a disszipált teljesítmény miatt. Ehelyett aktív hangváltókat helyeznek a végfokok elé, mely megoldás további korrekciót tesz lehetővé, így a hangszóró típusának és elhelyezésének megfelelő hangszínszabályozást és késleltetést. Az ilyen összetett eszköz az ún. rendszerprocesszor.

A piacon található rendszerprocesszorok általában DSP alapúak, a dolgozat ezzel szemben egy FPGA-s megoldást ír le. A felhasznált eszköz egy Xilinx Spartan3E FPGA-t tartalmazó Logsys kártya kiegészítve egy Wolfson WM8569 sztereó audió kodekkel.

A dolgozatban bemutatásra kerül néhány tényleges rendszerprocesszor és tulajdonságaik. Részletes leírást ad a kívánt szűrőkről és átviteli függvényeikről ill. azok implementációjáról, például a számításokhoz szükséges szóhossz csökkentése érdekében alkalmazott hullámdigitális szűrő struktúráról, a peaking és shelving equalizerek közötti különbségről vagy épp a széles körben elterjedt Linkwitz-Riley szűrőről és előnyeiről. Bemutat egy megoldást a kivezérelhetőség határát elérő kimeneti jelszint szabályozására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.