Audiométer implementálása Android alapú okos telefonra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vicsi Klára
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mai világban egyre nagyobb zajhatások érik az embereket, ezért nagyon fontos a hallás monitorázása. A hallás vizsgálatára az audiométereket használják. Ebben a munkában bemutatásra kerül egy Android Audiométer (AnA I) alkalmazás, amely Android platformra lett implementálva. Azért került a választás éppen Androidra, mert ma 2017.05.06-án ez a legelterjedtebb mobil operációs rendszer a Földön.

Az audiométer az MSZ EN 600645-1:2015 szabvány elveit követve került kialakításra. Ez alapján az audiométer két hallás vizsgálási módszerre képes, az egyikkel a szaggatott, a másikkal a tiszta tónusú hang kiadása lehetséges. Sztereo fejhallgatót, illetve fülbe helyezhető fülhallgatót lehet hozzá kalibrálni kábeles és Bluetooth-os csatlakoztatással. Az alkalmazás fejlesztése Java nyelven történt az Android Studio nevű fejlesztőkörnyezetben.

Sikerült megvalósítanom az AnA I szűrő audiométert iteratív fejlesztési módszert követve. Tehát, a nagy feladatot több kisebb fázisban végeztem el, amelynek során az implementációt mindig követte a tesztelés, ennek eredményeként az audiométer valós mérésre képes.

Későbbiek során további fejlesztések implementálhatók például: adatbázis alapú adat tárolás, vagy más hallás vizsgálati módszerek megvalósítása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.