Autódiagnosztikai mérések támogatása Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban, az Internet of Things (IoT) világában napról-napra egyre több eszköz, műszer és szenzor kapcsolódik rá a világhálóra. Egy ilyen szenzorhalmaz a járművünk is, ezeket az elmúlt években kezdték el alkalmazni az okosautó-alapú megoldások során.

Egy autó azonban összetett rendszer, nem triviális, hogy a különböző adatai hogyan jutnak el a világhálóra. A feltöltésre kínál megoldást az eddig csak a szervizelések során használt OBD-II port (On-board Diagnostics II), valamint a belső rendszerek közti kommunikációt megvalósító CAN bus (Controller Area Network bus).

Mindkét interfészre rá tudunk kapcsolódni egy-egy adapterrel, majd az így átalakított adatokat már számítógép vagy okostelefon segítségével fel tudjuk tölteni a világhálóra.

Dolgozatomban az OBD-s és CAN-es adatok összehasonlítására koncentrálok. Ehhez a SensorHUB keretrendszer járműipari alrendszerét, a VehicleICT szolgáltatásait és erőforrásait használtam fel.

Elkészítettem az ObdCanCompare alkalmazást, ami képes az OBD-s Bluetooth adapter és az Inventure Kft. FMS Gateway CAN-es adapter Bluetooth adatfolyamainak párhuzamos fogadására, kijelzésére és a SensorHUB szerver felé történő továbbítására. Az alkalmazás segítségével lehetőség van valós idejű adatelemzésre a beépített összehasonlító diagramok, valamint a műszerfal-szerű és szöveges megjelenítés által.

A szerveren tárolt adathalmazon Big Data módszerekkel lehetőség van az adatok elemzésére. Erre a Pentaho üzleti intelligencia rendszer segítségével mutatok példákat riportok, összehasonlító diagramok és térképek segítségével.

Az elvégzett elemzésből látható, hogy az OBD és CAN bus adatai néhány jellemzőben (fordulatszám, sebesség) jelentős mértékben átfedik egymást, azonban számos további paraméterben, esetleg származtatott értékekben eltérést mutatnak.

Így elmondhatjuk, hogy az alapvető okosautó-alapú megoldásokhoz elegendő az OBD port használata, például a Social Driving alkalmazás esetén. Ha pedig professzionális megoldásra van szükségünk, például flottakövetésre, akkor a CAN bus-alapú megoldás a jó választás.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.