Autódiagnosztikai szoftver fejlesztése automatizált tesztrendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pilászy György
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A mai autók rengeteg elektronikus vezérlőegységet tartalmaznak. Ma már követelmény, hogy ezek az eszközök rendelkezzenek diagnosztikai funkciókkal, és elvárás, hogy ezek a funkciók megbízhatóan működjenek.

A munka első fejezetében bemutatom a vezérlőegységek tesztelése során használt szimulációs rendszert, majd a kommunikációhoz használt protokollokat. Megismerhetjük a protokollokat, kezdve az elemi kommunikációt biztosító CAN-től, át a transzparens adatátvitelt lehetővé tevő TP2.0-n, egészen a diagnosztikára kifejlesztett KWP2000-ig.

A második fejezetben bemutatom a program felépítését, szintén az alsóbb szinteknél kezdve a leírást. Itt főleg a különböző szoftverek közötti kapcsolaton van a hangsúly. Folytatom a szállítási réteggel, ahol koncepciókat kellett alkalmaznom, mint véges állapotú automata és a végrehajtási szálak megbízható kezelése. Az alkalmazási réteg nyújtja a kapcsolatot a felhasználó és a szállítási réteg között. Ennek a megvalósításakor a feladat a diagnosztikai szolgáltatások minél felhasználóbarátabb implementálása.

A harmadik fejezet arról szól, milyen kihívások léptek fel a tesztrendszerbe integrálás során, illetve milyen eredményekkel járt az integráció. Megmutatom, hogy egy webszerver hogyan lehet hatékony és egyszerű módja a folyamatok közötti kommunikációnak.

A szakdolgozatom célja, hogy bemutassa egy diagnosztikai szoftvert készítését, a specifikációtól indulva, egészen a tesztrendszerbe integráltságig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.