Autóelektronikai alkatrészek tesztelése szimulációs környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A mai modern autógyártásban, amikor az alkatrészeket külső beszállító cégek szolgáltatják és a készterméket előállító vállalatnál szinte csak az egyes komponensek összeszerelése történik a minőségbiztosítás a gyártás szerves részévé válik. A növekvő felhasználói elvárások maximális kielégítésének érdekében egyre több és egyre precízebb ellenőrzési folyamatra van szükség. A professzionális tesztberendezések beszerzése rendkívül költséges és vannak feladatok, amelyek nem igénylik meg az általuk nyújtott komplexitást, ezért a vállaltok specifikált mérőállomások létrehozására törekszenek.

Szakdolgozatom témájaként egy ilyen mérőállomás át- illetve kialakítását választottam. A feladat megvalósítása során egy olyan tesztkörnyezetet hozok létre, amellyel analízisek végezhetők az Audi TT típusú gépkocsi harmadik generációjának klímavezérlőjén és annak egyik kiszolgáló áramkörén.

A bevezető fejezetekben a modern autók elektromos rendszerének összetevőivel foglalkozom a szenzoroktól és beavatkozó szervektől kezdve, a vezérlőkön át egészen a kommunikációs buszokig. Ezután a téma megértéséhez szükséges információkat közlök az autódiagnosztikát érintően. Ismertetem a klímavezérlő működésével kapcsolatban elvégzett teszteket. Bemutatom a szimulációs környezet tervezésének és megvalósításának lépéseit, majd prezentálom a szimulációs környezethez készített felhasználói felületet. Értekezésemet a jövőbeli fejlődés lehetséges irányainak bemutatásával illetve a kivitelezés során szerzett tapasztalatok összegzésével és továbbfejlesztési lehetőségek ajánlásával zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.