Autóelektronikai termék gyártástechnológiai folyamatainak optimalizálás a műszaki tisztaság szempontjából

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gordon Péter Róbert
Elektronikai Technológia Tanszék

Diplomamunkámban egy autóelektronikai termék műszaki tisztaságával és műszaki tisztaságának optimalizációjával foglalkozom. A téma körüljárása során megismertem a műszaki tisztaság fogalmát, majd szakmai ismereteimet a VDA 19.1 és VDA 19.2 kötetek tanulmányozásával bővítettem.

Munkám során megismertem a vizsgált elektronikai termék gyártástechnológiáját, valamint a műszaki tisztasággal kapcsolatos gyártási dokumentációkat. A termék műszaki tisztaságát egy teljes körű tisztasági projekt keretei között analizáltam. A vizsgálat során meghatároztam azon gyártási folyamatokat, amelyek során a termék megbízható működését negatívan befolyásoló méretű fémszemcsék keletkezhetnek. Javaslatot tettem a kritikus gyártási folyamatok optimalizálására a VDA 19.2 kézikönyv, valamint saját tapasztalataim és ötleteim alapján.

Végül a vizsgálatok tanulságai alapján kidolgoztam egy eljárást, amellyel egy tisztasági probléma gyökéroka tárható fel egy teljes tisztasági projekt elvégzése nélkül. Az eljárás lényege, hogy a potenciális szennyezők, valamint a termék alapanyagaiból – az elemösszetételük alapján – előzetesen adatbázist építünk, amelynek segítségével a gyártósor teljes átvizsgálása nélkül leszűkíthető a tisztasági problémát okozó szemcse forrása. Az eljárás célja a gyökérok-analízisre fordított idő és költség csökkentése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.