Autóiparban használatos CAN buszok közötti GW felprogramozását és validálását segítő SW

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozat célja egy olyan szoftver megalkotása, amely nagyban elősegíti a felhasználót egy CAN buszok közötti „gateway” konfiguráció hatékonyabb implementálásában, valamint funkcionális tesztelésében.

Az autóiparban használatos CAN hálózatok magas szintű protokolljainak változatossága miatt szükség van egy gyors átkonfigurálhatóságot biztosító „gateway”-re, ugyanis egy autó, illetve elektronikus vezérlő egység (ECU) fejlesztése során az adatkapcsolati kommunikáció változhat. Az egységeket gyakran egymástól függetlenül fejlesztik, és legtöbb esetben - funkciójukból eredően - nincsen közöttük direkt kommunikáció. A kommunikáció definiálásában/leírásában történő változtatás más és más fejlesztési stádiumban mehet végbe, azonban ekkor is tesztelhetőnek kell lennie az egész rendszernek és egymással kommunikálni kell tudniuk az egységeknek. További gyakori eset, amikor egy tesztnek alávetett autóban nincs jelen a tesztelendő ECU működéséhez szükséges információ, vagy nem olyan formátumban van jelen, mint ahogy azt az ECU feltételezi. Ilyenkor egy autóba beépített konfigurálható CAN „gateway” át tudja úgy alakítani az egységek közötti kommunikációt, hogy az megfelelő/kielégítő legyen számukra.

A munka során felhasznált CAN „gateway” a Kunze Industrie Elektronik GmbH terméke, amelynek alapját egy Glyn EVBM16C/6NA típusú fejlesztő kártya, valamint egy, a kártyát vezérlő firmware-struktúra képezi.

A fő program C# nyelven .Net platformra lett implementálva Visual Studio fejlesztői környezet segítségével. Az elkészült programot hat fő modulra lehet bontani, úgy, mint grafikus felhasználói felület (GUI) kezelő, központi program vezérlő, CAN adatbázis feldolgozó, projekt fájl kezelő, firmware generátor és a validációs teszt beállítását előállító modul. A bemeneti fájlok, valamint a felhasználói beállítások alapján a szoftver előállítja a validációhoz szükséges fájlokat és legenerál egy fordítható C kódot a CLAUS „gateway” számára. A lefordított kód közvetlenül feltölthető a gateway memóriájába, majd a végső konfiguráció CANalyzer szoftver segítségével tesztelhető.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.