Autóipari CAN buszok közötti átjáró valós időben történő konfigurálását segítő eszköz megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Autóipari elektronikus vezérlőegység fejlesztési életciklusának tesztelési fázisában egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az úgynevezett autóstesztekre. Ezen tesztek során a tesztelendő vezérlőegység általában CAN gateway segítségével kerül integrálásra egy tesztautóban. A tesztelési folyamatok hatékonyabb és gyorsabb elvégzésének az érdekben felmerült az igény egy olyan eszköz megvalósítására mely lehetővé teszi a tesztmérnökök számára a gateway valósidőben való átkonfigurálását a különböző teszteseteknek megfelelő CAN kommunikáció előállítására. Jelen diplomaterv elsődleges célkitűzése egy olyan eszköz megvalósítása volt mely képes e funkció ellátására.

Az eszköz rugalmas felhasználhatósága érdekében az eszköz és a gateway közötti információ átvitelére vezeték nélkül Bluetooth kommunikáció került kiválasztásra. Ez szükségessé tette a használt CAN gateway hardveres és szoftveres kiterjesztését is. Az eszköz Li-Ion akkumulátora USB tápellátás segítségével vagy közvetlenül az autó 12V-os rendszeréről tölthető. Az egyszerű használhatóság érdekében kialakításra került egy ergonomikus felhasználói felület, mely egy OLED kijelzőből és egy mátrix billentyűzetből áll. Az eszköz egy Windows operációs rendszeren futó felhasználói alkalmazás segítségével USB protokollon keresztüli konfigurációja is lehetséges.

A diplomamunka első felében bemutatom a CAN protokollt és a CAN gatewayek szerepét az autóipari fejlesztésekben, illetve a felhasznált CLAuS CAN gateway hardveres és szoftveres felépítését. Ezt követően a feladat megoldásának a koncepciója és a rendszerterv kerül bemutatásra, majd ismertetetem a megtervezet hardver és szoftver komponenseket, illetve a konfigurálásra használt felhasználói szoftvert. Végül a továbbfejlesztési lehetőségeket taglalom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.