Autóipari aszinkron motor közvetlen nyomaték és mezőorientált szabályozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sütő Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Jelen diplomaterv célja az volt, hogy ismertesse azt a háttértudást, amely különböző, modern, indukciós motorok szabályozásához alkalmas algoritmusok implementálásához szükséges. E tudásanyag főként a következő témákból áll össze: térvektor elmélet, térvektoros impulzusszélesség moduláció, valamint az indukciós motor általános matematikai modellje, majd ezen modell áttranszformálása a forgó koordináta rendszerbe.

Miután az előbb említett témakörök bemutatásra kerültek, két szabályozási algoritmus működési elve és tervezési lépései kerültek bemutatásra: a mezőorientált szabályozásé és a közvetlen nyomatékszabályozásé. A két módszer elméletének ismeretében a motorszabályozás minden eleme modellezésre került Simulink rendszerben, hogy a tervezés helyessége validálásra kerüljön. Mindkét tervezett szabályozó jól funkcionálónak bizonyult különböző referencia jelek esetén.

Mivel munka közben a projekt fókusza a mérésekről a sensorless algoritmusok fejlesztésére helyeződött, ezért ezek kerültek implementálása mérések végzése helyett. A technológia ezen ága egyre több figyelmet kap az iparban, hiszem számos előnyük van a sebességszenzoros hajtásokkal szemben: megbízhatóbbak, mivel a szenzorok általában zajos jeleket szolgáltatnak, valamint eseteként meg is hibásodhatnak. Több különböző algoritmus került lefejlesztésre, az előnyeik és hátrányaik is bemutatásra kerültek szimulációs eredményekkel együtt.

Az utolsó fejezetben a két szabályozási algoritmust hasonlítottam össze egymással, megmutatva egymással szembeni előnyeiket és hátrányaikat, majd lehetséges alkalmazásukat is meggondoltam az autóiparban.

A diplomatervet több irányban is tovább lehet fejleszteni a jövőben: validálni a tervezett szabályozó és sensorless algoritmusokat mérésekkel. Ezen felül számos egyéb sensorless algoritmus is megtalálható a szakirodalomban, amelyek alkalmazhatóak lehetnek az autóiparban. Ezen algoritmusok gyakori feltétele a motorparaméterek pontos ismerete, tehát online paraméteridentifikációs algoritmusokat is érdemes fejleszteni a sebességbecslő szoftverek mellé.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.