Autóipari beágyazott operációs rendszer integrációja

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A közlekedési eszközökben található beágyazott rendszereket elektronikus vezérlőegységeknek (Electronic Control Unit) nevezik, melyek többek között kényelmi, biztonsági, valamint alapvető működéshez szükséges funkciókat valósítanak meg. Manapság a járművekbe egyre több ilyen funkciót fejlesztenek, ezért ezek megvalósítására több, egymással együttműködő ECU kerül a járműbe. Természetesen a gyarapodó funkciókkal nő a vezérlőegységbe integrált szoftver komplexitása. Emiatt elengedhetetlen az átgondolt, letisztult szoftverarchitektúra. Ennek a szemléletnek a terméke az AUTOSAR szabvány, melyre ezen diplomaterv is kitér. A szabvány megkötéseket tesz a vezérlőkön futó szoftver valósidejű ütemezését illetően is, amelyet egy beágyazott operációs rendszer végez.

A diplomamunka során ismertetem a különböző szabványok által a fejlesztőkkel szemben támasztott követelményeket, majd megvizsgálom az ezen követelményeket kielégítő, piacon elérhető beágyazott operációs rendszereket. Javaslatot teszek egy általam választott rendszer alkalmazására, melyet először egy úgynevezett tesztszoftverbe integrálok, mely korábban nem tartalmazott operációs rendszert, majd egy valós autóipari projektben az eddig használt rendszert fogom lecserélni az általam választott rendszerre.

Az integrációt követően méréseket végzek különböző beállításokkal a régi és az új operációs rendszerrel (memória használat, kontextusváltási idő), majd az eredményeket kiértékelem.

Végül egy útmutatót is készítek a választott operációs rendszer beüzemeléséről és használatáról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.