Autóipari kiberbiztonsági technológiák

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az autóipari vezérlőrendszerekre jellemző sajátosságok miatt igen fontos a fejlesztés során keletkezett applikációs szoftver és az abban rejlő információ védelme. Ez a feladat a közelmúltban előtérbe került. Ilyen vezérlőrendszer a thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. által fejlesztett kormányrendszer is, amelynek biztonsági besorolása megköveteli a lehető legnagyobb szintet. A diplomatervem bemutatása során egy ilyen kormányrendszer fejlesztésének egyik fázisának biztonsági modulját ismertetem.

Bemutatásra kerülnek a lehetséges veszélyforrások és tudnivalók a rendszer védelmét tekintve. Számos szabványnak és céges előírásnak eleget téve, több technológia együttes alkalmazásával készítettem el a vezérlőegység biztonsági modulját.

A modul fő alkotó eleme a készített szoftver védelmére számolt digitális aláírás, valamint a vezérlőegység belső állapotának védelmét ellátó debug védelem. Az ehhez szükséges előismeretek elsajátítását részletesen tárgyalom, majd a konkrét feladat megvalósítását is ismertetem.

A számomra előírt elvárásoknak megfelelően a feladatomat megvalósítottam. Készen áll egy olyan prototípus, amely a kormányrendszer motorvezérlő rendszerében végzett tesztek során megállta a helyét. Természetesen vannak nyitva további fejlesztési lehetőségek, amelyeket a biztonság további növelését és a modul felhasználhatóságát hordozzák magukban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.