Autóipari kommunikációs hálózatok fizikai rétegének automatizált mérése GPIB műszervezérléssel

OData támogatás
Konzulens:
Naszály Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A minket körülvevő világban egyre nagyobb számban vannak jelen a beágyazott rendszerek, legyenek azok az autónkban vagy az otthonunkban, melyek biztonságos, megbízható működésük elengedhetetlen.

Az emberek sok esetben viszont megfeledkeznek, hogy egy új eszköz nem csak a fejlesztés folyamatából áll, hanem az eszköz tesztelése is ugyanúgy kulcsfontosságú és nem elhanyagolható lépés. A munkám során számos olyan eset fordult elő, hogy a fejlesztők fordultak különböző kérdésekkel, kérésekkel a tesztelőkhöz. A kérések leginkább az azonnali tesztelésekre irányultak, melyek kivitelezése, sokszor szinte a lehetetlen teljesítésével egyenértékű. Az idő szűkössége gyakran felmerülő probléma a tesztelések során.

Többek között a fent említett okok miatt is, feladatom egy olyan automatizált mérési rendszer összeállítása volt, ami megkönnyíti, meggyorsítja a CAN, LIN kommunikációs buszvonalak, fizikai rétegeinek mérését.

A dolgozatom első részében az autóipar három legelterjedtebb kommunikációs hálózatának főbb ismérveit mutatnám be, majd a különböző mérőeszközök feltérképezését a mérések összeállításához.

A második részben pedig a mérések megvalósítását, felépítését a választott mérőeszközzel részletezem. A tesztelők támogatása céljából, egy olyan mérési rendszert állítottam össze, mely lehetővé teszi a mérések automatizáltabb futtatását, és a mérések közötti változtathatóságot is nagyobb rugalmassággal tudja kezelni.

A dolgozatom végén a további fejlesztési lehetőségeket, komplexitásbeli növeléseket, célkitűzéseket taglalom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.